Lehdistötiedote 8.6.2017 (saatavana myös pdf-versiona):

Mikroskopian uusi aalto – Nobelisti Stefan Hell Tampereella

Näihin päiviin asti on kuviteltu, että valomikroskopiassa pienimmät havaittavat rakenteet voivat olla n. 200-400 nm. Tämä johtuu valon aaltoluonteesta ja sen siroamisesta. Stefan Hell, Eric Betzig ja William Moerner ovat kuitenkin osoittaneet olettamuksen vääräksi ja saivat vuonna 2014 Nobelin kemianpalkinnon erittäin korkeaan erottelukykyyn yltävien mikroskooppien kehittämisestä. Hellin kehittämässä tekniikassa ylitetään siroamisraja ja päästään näin kuvaamaan esimerkiksi solujen yksityiskohtia kuten tukirankarakenteita, joita ei ennen ole päästy valomikroskopialla kuvaamaan.

Tampereen yliopiston kuvantamisyksiköllä on vastikään ollut mahdollisuus hankkia erittäin korkeaan erottelukykyyn yltävä mikroskooppi. Laite avaa uusia mahdollisuuksia tutkia solujen ja kudosten toimintaa, esimerkiksi syöpäsoluja, ja näin kehittää uusia hoitokeinoja syöpään. Tutkijatohtori, akatemiatutkija Teemu Ihalainen käyttää laitetta tutkiessaan solujen vastetta kasvupinnan kovuuteen.

Medialle

Medianne edustaja on tervetullut tapahtumaan.

Nobelisti Stefan Hell luennoi 12.6. Tampereella biolääketieteen tekniikan alan EMBEC’17 & NBC’17 -kokouksessa. Häntä on mahdollisuus päästä haastattelemaan 11.6. klo 18 kokouksen yhteydessä. Akatemiatutkija Teemu Ihalaista on mahdollisuus päästä haastattelemaan sovitusti.

Lisätietoja puhujasta: http://embec2017.org/keynote-speakers/

Lisätietoja ja puhujien haastattelupyynnöt:

Tutkijatohtori Laura Ylä-Outinen, p. 040 178 2942, laura.yla-outinen@uta.fi