Lehdistötiedote 7.6.2017 (saatavana myös pdf-versiona):

Euroopan suurin biolääketieteen tekniikan konferenssi Tampereella 11.-15. kesäkuuta

Valoaktiivisia lääkkeitä, ihmisen varaosia, hermoston korjausta 3D-printtauksella, aivojen magneettista mittausta. Muun muassa näitä biolääketieteellisen tutkimuksen uusimpia innovaatioita esitellään Tampere-talossa 11.-15. kesäkuuta järjestettävässä EMBEC’17 & NBC’17 -konferenssissa. Yksi tapahtuman pääpuhujista on kemian Nobel-palkinnon vuonna 2014 saanut Stefan Hell.

Tampereelle, alan suurimpaan eurooppalaiseen tieteelliseen konferenssiin saapuu yli 600 osallistujaa lähes 50 maasta. Konferenssissa esiintyy sekä kansainvälisiä huippututkijoita että kotimaisia tieteentekijöitä. Ohjelmassa on noin 400 puhetta ja 150 posteriesitystä, Demola-opiskelijaprojektin esityksiä, teollisuuden näyttely sekä kaupallinen pitchaus-tapahtuma suomalaisille start-upeille.

Konferenssi koostuu kahdesta samaan aikaan järjestettävästä tapahtumasta: Euroopan lääketieteellisen ja biologisen tekniikan kokouksesta (EMBEC’17) sekä Pohjoismaiden ja Baltian lääketieteellisen tekniikan ja fysiikan kokouksesta (NBC’17).  Konferenssin järjestää Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteinen instituutti BioMediTech yhdessä alan järjestöjen kanssa. BioMediTech on alallaan Suomen suurin osaamiskeskittymä.

Apua ihmisen arkeen ja uusia hoitomuotoja sairauksiin

Biolääketieteen tekniikka kehittää teknisiä sovelluksia lääketieteen ja biologian tarpeisiin. Käytännössä tämä voi tarkoittaa uudenlaista röntgenlaitetta, terveyden edistämistä mobiililaitteilla, uutta syövän diagnosointimenetelmää tai vaikkapa kudosten korjaamista biomateriaalien ja solujen avulla.

– Biolääketieteellisen tekniikan alalla tekniikka tulee ihmisten avuksi niin arjessa selviytymiseen kuin sairaanhoitoonkin. Se on oleellinen ala, kun kehitetään uusia hoitomuotoja sairauksiin, joita nykyisin ei vielä pystytä parantamaan, kertoo kokouksen presidentti, professori Jari Hyttinen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

– Ihmisen monenlainen mittaaminen on myös alan keskiössä – on mittaaminen sitten astmalapsen hengitystä tai urheilijan liikettä tai sydämen sykettä.

Tampereella vahvaa osaamista

Tampere on jo pitkään ollut Suomessa vahva biolääketieteen tekniikan osaaja. Tampereelta on ponnistanut muun muassa biohajoavia biomateriaaleja, halvaantuneiden hengityksen mahdollistava implantti ja viimeisimpinä astmaa sairastavien lasten hengitystä monitoroiva laite sekä syövän laserhoitolaite.

Biolääketieteen tekniikan tutkimusta tehdään sekä Tampereen teknillisessä yliopistossa että Tampereen yliopistossa.

Medialle

Medianne edustaja on tervetullut tapahtumaan. Pyydämme teitä ilmoittautumaan oheisen linkin kautta: https://www.lyyti.in/embec2017_lehdisto.

Koostamme etukäteen konferenssin verkkosivuille myös juttuvinkkejä konferenssin teemojen pohjalta. Aiheita ovat muun muassa uudet mikroskopiat, jotka avaavat solujen toiminnan saloja, syövän uusi hoitomuoto valoaktiivisilla lääkkeillä, uudet aktiiviset biomateriaalit ihmisen varaosien rakentajina, 3D-printtaus hermoston korjauksessa, aivojen magneettiset mittaukset ja stimulointi, syövän uudet sädehoitomenetelmät, biomittausten tulevaisuus sekä terveystiedon kerääminen digijalanjäljistä.

Suomenkieliset koosteet teemoista mediaa varten ilmestyvät kaksi päivää ennen kutakin esitystä osoitteeseen http://embec2017.org/tiedotteet

Alan asiantuntijoita on mahdollista haastatella konferenssin aikana.

Lisätietoja puhujista: http://embec2017.org/keynote-speakers/

Lisätietoja ja puhujien haastattelupyynnöt:

Tutkijatohtori Laura Ylä-Outinen, p. 040 178 2942, laura.yla-outinen@uta.fi