Lehdistötiedote 11.6.2017 (saatavana myös pdf-versiona):

Paita päälle ja mittaamaan – biosensoriikan uranuurtaja Professori Anthony Turner Tampereella

Puettavat mittauslaitteet ja biosensorit tuottavat potilaasta tarkkaa ja luotettavaa terveystietoa jatkuvasti. Esimerkiksi jatkuva verensokerinmittaus puettavan mittaustekniikan avulla on ollut suuri edistysaskel vaikeahoitoisen diabeteksen hoitotasapainon löytämisessä.

Professori Anthony Turner on biosensorialan uranuurtaja ja tehnyt merkittävää työtä mm. glukoosimittauksen saralla. Hän saapuu luennoimaan Tampereelle EMBEC17 ja NBC17 biolääketieteen tekniikan alan kokoukseen 13.6. klo 8:15. Myös professori Jukka Vanhalan johtama Henkilökohtaisen elektroniikan tutkimusryhmä, associate professor (tenure track) Matti Mäntysalon johtama Painettavan elektroniikan tutkimusryhmä sekä professori Jukka Lekkalan johtama Anturitekniikan ja biomittausten tutkimusryhmä Tampereen Teknillisellä yliopistolla ovat jo pitkään kehittäneet puettavaa ja iholle kiinnitettävää tulostettua elektroniikkaa sekä erilaisia anturiratkaisuja.

Professori Anthony Turneria on mahdollisuus päästä haastattelemaan tiistaina 13.6. ja TTY:n osaamiseen puettavan elektroniikan osalta sovitusti.

Lisätietoja ja puhujien haastattelupyynnöt:

Tutkijatohtori Laura Ylä-Outinen, p. 040 178 2942, laura.yla-outinen@uta.fi

Pian saamme personoituja lääkkeitä – laboratoriossa päästään yhä lähemmäs yksilöllistettyä lääketiedettä

Tuottaako tämä epilepsialääke vakavia haittavaikutuksia juuri tälle potilaalle? Miten sydänlääke vaikuttaa maksan toimintaan? Aiheuttaako nivelimplantti hylkimisreaktioita?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsii vastauksia Professori Sabeth Verpoote Groningenin Yliopistosta, Alankomaista ja Professori Pasi Kallio Tampereen Teknillisestä Yliopistosta Suomesta. Molemmat professorit kehittävät miniatyyrilaboratorioita, ”lab-on-chip”, joissa voidaan tutkia esimerkiksi lääkeaineiden vaikutuksia potilaan omiin soluihin tai tarkastella lääkeaineen muuttumista eri kudoksissa.

Professori Sabeth Verpootea ja professori Pasi Kalliota on mahdollisuus päästä haastattelemaan tiistaina 13.6. Tampereella järjestettävän EMBEC17 ja NBC17 biolääketieteen tekniikan alan konferenssin yhteydessä. Mahdollisuus on myös nähdä Professori Kallion laboratoriotiloja sovitusti.

Lisätietoja ja puhujien haastattelupyynnöt:

Tutkijatohtori Laura Ylä-Outinen, p. 040 178 2942, laura.yla-outinen@uta.fi

Uusia keinoja turvallisempaan ja potilasspesifiseen lääketieteelliseen kuvantamiseen

Radiologista kuvantamista käytetään paljon sairaaloissa. Ongelmana tässä kuitenkin on, että radioaktiiviset merkkiaineet ovat väärin annosteltuna varsin vaarallisia. Professori Manuel Bardiés Ranskasta on perehtynyt tähän ongelmakenttään ja kehittää menetelmiä annoksen kohdistamiseksi kullekin potilaalle sopivaksi. Tarkoituksena on, että kuvantaminen on tehokasta ja haittavaikutuksia on mahdollisimman vähän. Professori Hannu Eskola Tampereen Teknillisestä Yliopistosta on paneutunut saman kaltaisiin kysymyksiin ja on yhdessä professori Bardiésin kanssa viemässä lääketieteellistä kuvantamista turvallisemmaksi.

Professori Bardiés luennoi Tampereella 13.6. EMBEC17 ja NBC17 tieteellisessä kokouksessa, joka Euroopan suurin biolääketieteen tekniikan alan kokous. Kuvantamisen professoreita on mahdollisuus päästä haastattelemaan 13.6.

Lisätietoja ja puhujien haastattelupyynnöt:

Tutkijatohtori Laura Ylä-Outinen, p. 040 178 2942, laura.yla-outinen@uta.fi